De Nederlandsche Bank (DNB) wil meer mogelijkheden krijgen om aan te geven hoe financiële instellingen ervoor staan.

Daarvoor moet de wet echter worden aangepast, zegt directeur toezicht Jan Sijbrand in een dinsdag gepubliceerd interview met nu.nl.

De centrale bank wil instellingen publiekelijk kunnen aansporen tot beter gedrag, maar wordt daarin door de huidige wetten en regels beperkt, geeft Sijbrand aan. ,,Er zijn wettelijke belemmeringen waardoor je niet zomaar openlijk met een vinger naar een financiële instelling kunt wijzen”, aldus de DNB-directeur. ,,Daarover zijn we nu in gesprek met de instanties. Misschien is er wel een wetswijziging nodig om die belemmering van tafel te krijgen.”

Volgens Sijbrand blijft het gevaar bij meer transparantie wel dat banken juist meer in de problemen kunnen komen als DNB publiekelijk op hun problemen wijst. ,,Je moet daar voorzichtig in zijn, maar we realiseren ons dat je in de deze tijd niet langer alleen maar achter de schermen kunt werken.”

Toezicht banken verscherpt

Het toezicht op de integriteit in de financiële sector wordt de komende jaren sowieso aangescherpt.

Onder meer het gesjoemel met rentetarieven bij Rabobank en de vastgoedfraude die SNS Reaal in de problemen bracht, geven daartoe aanleiding,  DNB dinsdag in een visie op het bankentoezicht in de jaren 2014-2018.

DNB wil de alertheid van toezichthouders op dergelijke incidenten verbeteren door ze daar intensiever op te trainen. Ook wil de centrale bank vaker informatie combineren en uitwisselen, zowel intern als met andere betrokken partijen zoals het Openbaar Ministerie (OM) en andere toezichthoudende instanties.

Verder staat de overgang naar een centraal Europees bankentoezicht de komende tijd centraal. DNB wil daarin ,,een sterke en slagvaardige speler'' zijn. In voorbereiding op het gemeenschappelijke regime werkt DNB momenteel samen met de Europese Centrale Bank (ECB) aan een balansonderzoek bij de grote banken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl